Condensvorming en beslagen ramen

Condensvorming en beslagen ramen: Waar komt het door en hoe voorkomt u het?

Het is weer herfst! Terwijl de bladeren buiten in de meest prachtige kleuren veranderen, hebben we binnen in dit seizoen vaak te maken met een ander verschijnsel: condensvorming en beslagen ramen. Wilt u weten waarom die druppelvorming op uw ramen ontstaat en hoe u het kunt voorkomen? Lees dan zeker verder. Met de inzichten uit dit blog geniet u van een aangenaam binnenklimaat, wel zo prettig met deze dagen!

Condens aan de buitenkant van uw ramen

Wanneer condens zich vormt aan de buitenkant van uw ramen, komt dit door de interactie van koude buitenlucht met het warme isolatieglas. Als de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt, verdwijnt de condens als sneeuw voor de zon. Het goede nieuws is: het is een teken dat uw huis goed geïsoleerd is.

Condens aan de binnenzijde van het raam

Wanneer uw ramen aan de binnenkant beslaan, duidt dit meestal op een ventilatieprobleem. Natuurlijk kan het in ruimtes zoals de keuken of badkamer tijdelijk vochtig worden, maar liever niet in de overige delen van uw woning. Het is daarom van belang, met name als u beschikt over sterk isolerende kunststof kozijnen, u goed ventileert. Dit doet u door bijvoorbeeld ventilatieroosters in het glas of op het kozijn te plaatsen of door gebruik te maken van mechanische ventilatie.

Vocht tussen de ramen

Als de condens zich juist ophoopt tússen de glaslagen en u kunt deze niet verwijderen, kan dit wijzen op een lek in het dubbelglas. In dit geval is het vervangen van het glas vaak de enige oplossing. Het is altijd verstandig om te controleren of er nog garantie van toepassing is. De productiedatum van het glas is meestal te vinden op het aluminium profiel waarin het is geplaatst.

Voorkom beslagen ramen met ventilatie

We gaven al eerder aan, dat ventilatie een grote rol speelt bij het voorkomen van condensatieproblemen in uw huis. Hoewel isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien de warmte binnenhouden in de winter en de hitte buiten in de zomer, kan onvoldoende ventilatie leiden tot vochtproblemen. Gewone dagelijkse activiteiten zoals koken en zelfs ademhalen en transpireren dragen bij aan vochtigheid in huis. Als dit vocht niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen op de koudste oppervlakken, zoals uw ramen, en leiden tot condensvorming.

Drie doeltreffende ventilatieoplossingen

Om condensvorming en beslagen ramen te voorkomen, geven we u drie effectieve ventilatieoplossingen:

1. Natuurlijke ventilatie

Ventilatieroosters kunnen worden geïnstalleerd in of op uw kozijnen, waardoor een constante luchtstroom wordt bevorderd. Hierdoor wordt er verse lucht aangevoerd en vochtige lucht afgevoerd, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

2. Mechanische ventilatie

Overweeg de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem om de luchtcirculatie in uw huis te verbeteren. Een dergelijk systeem regelt automatisch de luchtstroom en zorgt voor een optimale ventilatie, wat condensatieproblemen effectief kan verminderen.

3. Ventilatiebeslag

Door toepassing van PADK (Parallel Afstelbaar Draai Kiep) beslag op uw draaikiepraam of schuifpui kunt u het bewegende deel van het raam 6 millimeter naar u toe trekken, waardoor een luchtspleet tussen het raam en kozijn ontstaat. Dit zorgt voor natuurlijke en veilige ventilatie, ongeacht het weer. PADK beslag is bovendien voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, waardoor u ook inbraakwerend kunt ventileren.

De kozijnexperts van Select Windows Drachten staan voor u klaar

Heeft u na het lezen van deze blog nog steeds last van condensvorming en beslagen ramen? Dan kunt u altijd rekenen op de deskundige adviseurs van Select Windows Drachten. Wij zijn bereid om een grondige inspectie uit te voeren om eventuele ventilatieproblemen op te sporen en u van deskundig advies te voorzien over de juiste ventilatieoplossingen voor uw specifieke situatie.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, of kom langs in onze showroom in Drachten om de mogelijkheden te bespreken. Samen kunnen we een gezonde en condensvrije woonomgeving creëren die perfect aansluit bij uw woonbehoeften.

U bent van harte welkom in onze showroom!

Onze showroom is open van dinsdag t/m zaterdag. U bent van harte welkom om onze showroom te bekijken; zelf of samen met onze adviseur. U kunt ons ook bellen of mailen voor een advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier.