Onderhoudstips voor kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Vervuiling door klimatologische invloeden zullen echter blijven. Het is daarom aan te bevelen uw kozijnen periodiek te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld gelijktijdig gebeuren met het lappen van de ramen.

Reinigingsadvies kunststof kozijnen

U kunt het kozijn schoonmaken met ieder normaal huishoudsopje, waarmee u ook het glas reinigt. Nooit schoonmaken met een schuurmiddel, schuurspons of agressief reinigingsmiddel. De kozijnopeningen bij draaiende delen goed reinigen i.v.m waterafvoer. Indien u het glas met spiritus reinigt, bestaat de mogelijkheid dat uw raam zwart wordt, doordat de zwarte beglazingsprofielen afgeven.

Onderhoud hang en sluitwerk

De over elkaar schuivende delen kunt u licht voorzien van een zuurvrije olie (bijvoorbeeld 1 á 2 x per jaar WD40 aanbrengen is voldoende); Indien de schuivende delen een witte waas vertonen, dient dit vaker te gebeuren. Scharnieren nooit behandelen met olie of grafiet. Deze zijn namelijk vaak voorzien van nylonlagers, die door olie of grafiet aangetast worden.

Het beslag dient jaarlijks, op de plekken waar dat met een oliespuitje is aangegeven, licht geolied te worden. Een deur of raam zal altijd enigszins aanlopen. In gesloten toestand, rust de kunststof deur of het raam iets onder op een oploopnok en geeft derhalve het idee bij het sluiten iets aan te lopen. Loopt een deur of raam te veel aan, laat u dit echter aan de vakman over.

Hoe verwijdert u wat en waarmee?

  • Vet, verf, kitten, roet of siliconen: met wasbenzine; echter wel in beperkte mate gebruiken, daar anders verkleuringen ontstaan;
  • gips, kalk, mortel of spax: met water en zeep;
  • potlood, viltstift of balpeninkt: met een normaal reinigingsmiddel.

Wat moet u bij kunststof kozijnen NIET doen

  • In de kunststof kozijnen, deuren of ramen boren/schroeven. U tast dan de constructie aan en u zou onherstelbare schade kunnen aanrichten. Denk dan b.v. aan roestvorming van de inwendige stalen kern en verstoring van het afwatersysteem;
  • Aan de hang- en sluitwerk aanwezige stelschroeven draaien;
  • De kozijnen schilderen.

Heeft u vragen over het onderhoud van kunststof kozijnen?

Mocht u twijfelen over wat het beste is om te doen of heeft u vragen over het onderhoud van uw kozijnen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom aan de Bolder in Drachten. U kunt ons ook een servicemelding sturen; in dat geval nemen wij contact met u op!

U bent van harte welkom in onze showroom!

Onze showroom is open van dinsdag t/m zaterdag. U bent van harte welkom om onze showroom te bekijken; zelf of samen met onze adviseur. U kunt ons ook bellen of mailen voor een advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier.